Ruskie, z owocami, szpinakiem, kaszą jaglaną, miętą, kapustą… Trudno byłoby wyliczyć wszystkie rodzaje pierogów, jakich można było spróbować w niedzielę 21 lipca, na placu przed Miejskim Domem Kultury w Stalowej Woli.
Swoje pierogi, i nie tylko, przygotowały 34 koła gospodyń wiejskich oraz 5 restauratorów. Gwoździem programu II Lasowiackiego Festiwalu Pierogów był kulinarny konkurs „O Złotą Misę”.
W kategorii kół gospodyń wiejskich zwyciężyła Dorota Paź z KGW „Stalowianki” w Stalach. Drugie miejsce zajęły Barbara Domin i Krystyna Bednarz z KGW w Zbydniowie, natomiast trzecie – Magdalena Stefanowska z KGW w Antoniowie.
W kategorii restauratorów pierwsze miejsce przypadło Barbarze Wieszczek-Augustyńskiej z Centrum Kształcenia Ustawicznego i Ośrodka Dokształcania i Doskonalenia Zawodowego w Stalowej Woli. Na drugiej lokacie uplasowała się Mensa Qul Fundacja Uniwersytecka w Stalowej Woli.
Wśród dodatkowych atrakcji znalazły się między innymi występy artystyczne, degustacja chińskich pierożków, warsztaty haftu, lepienia pierogów i wyrabiania masła i pokazy lepienia w glinie.
Był też pokaz mody z kolekcji Fundacji Ga Mon Justyny Wesołowskiej. Impreza zakończyła się potańcówką „z przytupem” z kapelą „Czarne Lwy z Przedmieścia”.