W związku z prezentowaną w Muzeum Regionalnym w Stalowej Woli wystawą etnograficzną „Dobry chleb”, mieszkańcy mogą wziąć udział w warsztatach pieczenia chleba. W czasie czterech niedzielnych spotkań będzie można poznać kulinarne ciekawostki związane z domowym wypiekiem różnorakiego pieczywa.
Pierwsze warsztaty odbędą się już w najbliższą niedzielę 9 października. Pod okiem państwa Smaliszów – mistrzów tradycji z Pysznicy, wielokrotnie nagradzanych na regionalnych konkursach przysmaków kulinarnych, uczestnicy warsztatów będą tworzyć naturalne wyroby. Regionaliści zaprezentują m.in. ciasta obrzędowe pieczone niegdyś powszechnie na Nowy Rok.
Zajęcia rozpoczną się o godzinie 15.00. Udział w warsztatach jest odpłatny. Bilet rodzinny to koszt 10 zł, zaś indywidualny 5 zł.
Następne warsztaty i spotkania ze specjalistami od tradycyjnych wypieków zaplanowane są na kolejne niedziele października.