Podczas świąt bojanowski stół jest zawsze zastawiony po brzegi i unoszą się nad nim zapachy różnego rodzaju pierogów, karpia, kapusty z grochem, a także potraw z miodem. Całe bogactwo i potencjał bożonarodzeniowy regionu można było podziwiać 2 grudnia podczas wigilii po bojanowsku w zajeździe Krucze gniazdo.
– Chcemy podkreślić nasze korzenie staropolskie, dlatego prezentujemy tutaj naszą tradycyjną wigilię. I kultywując te tradycje zaprosiliśmy stowarzyszenia, koła gospodyń: są to Perły Łęgu z Bojanowa i Stowarzyszenie „Maziarze” z Maziarni – mówi Zofia Kruk, zastępca wójta gminy Bojanów.
Na stole mogliśmy znaleźć, między innymi, tradycyjne potrawy na podstawie miodu, czyli rożne miodowniki, pierniki, dania staropolskie typu pierogi rożnego rodzaju z nadzieniem z sera i z mięty, z kaszą jaglaną czy gryczaną, pasztet z kaczki, kapuśniaczki. Na wigilijnej wieczerzy nie mogło również zabraknąć karpia i barszczu z uszkami.
Świątecznej atmosfery nadawały także niezwykłe dekoracje świąteczne stworzone na zajęciach rękodzielniczych przez panie ze stowarzyszenia „Maziarze”. Całości spotkania dopełniło wspólne kolędowanie i występ artystyczny Kapeli Ludowej „Lasowiacy”.
Inicjatorem tego spotkania była telewizja miejska, która zaprezentuje materiał o bojanowskich zwyczajach bożonarodzeniowych na swoim kanale w okresie świątecznym. Premiera odbędzie w wigilię o godzinie 17.20, następna emisja będzie miała miejsce również w wigilię o 20.00, kolejne 25 grudnia o godzinie 9.00 i 12.00.